“Hoe meer je faalt, hoe sneller je succes boekt.”

“Hoe meer je faalt, hoe sneller je succes boekt.”

Toen ik deze stelling eerst hoorde, stond ik er sceptisch tegenover. Want als je veel faalt, dan ben je toch niet goed bezig? Dan heb je nog héél veel werk aan de winkel, wil je het tot ‘goed’ schoppen. Maar ik hield het in gedachten, en observeerde. En kwam tot mijn verbazing tot de conclusie dat het – voor mij dan toch – waar was.

Weet je nog de eerste keer dat je met een nieuw gsm aan de slag ging, of een instrument, of in de keuken een recept probeerde met een techniek waar je minder bekend mee was? Neem nu als voorbeeld de gsm. Het is altijd eerst wat uitzoeken. Die menu, hoe geraakte je daar ook weer? Je probeert dingen. De ene keer vind je het direct, maar de volgende keer kom je misschien per ongeluk ergens anders uit. En dat is niet erg. Het is een mini-faal. Je gaat gewoon terug en probeert opnieuw, tot je het vindt. Maar het is door eerst verkeerd terecht te komen, dat je weet waar het wél is. Je weet nu wat de andere knoppen en keuzes doen, terwijl het daarvoor wat op goed geluk was, of door je hersenen te pijnigen om het zich te herinneren.

Hetzelfde is waar met bijvoorbeeld keyboard leren. Door op de verkeerde knoppen en toetsen te duwen, leer je sneller wat ze doen, hoe ze klinken. Je hebt het de volgende keer sneller juist. Of een kind die leert stappen. “Vallen en opstaan” zeggen we dan, maar dat is evengoed van tel op ons. Door te vallen leert het kind hoe zijn evenwicht werkt en hoe het zijn lichaam moet houden opdat het zou lukken.

20180305_152326

Als ik het wat breder trek, blijft het kloppen. Op je werk, als je een ander bus voor de eerste keer neemt, maar ook met sociale interactie, enzovoort: wanneer je een fout maakt of iets verkeerd doet, leer je er uit, en doe je het de volgende keer juist. Soms duurt het een paar keer tot je iets onder de knie hebt. Het ene blijft sneller plakken dan het ander, en dat is normaal. Het verschil zit hem er in dat je weet waar je naartoe wilt en daar dus voor kan gaan of ernaartoe oefenen. Neem nu als je letterlijk voor een keuze staat met 5 paden. Je kiest er één, het bevalt je, en de volgende keer wil je weer die nemen. Maar welk pad was het ook alweer? Het is door de andere te ontdekken, dat je brein opslaat waar elk pad naartoe gaat, en je het sneller ziet als je het de niet degene was die je wou nemen. Je kan het sneller doelgericht juist hebben. Je probeert meer, ontdekt meer, en je kennis erover vergroot. Wat maakt dat je sneller successen boekt, omdat je weet hoe het wél moet, door het eerst verkeerd te doen.

Let er op hoe dat in jouw leven aan toe gaat, welke dingen kom je tegen en leer je sneller door ze eerst verkeerd te doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close