Hoe geraak ik ’s morgens uit mijn bed?

Nu, ik moet toegeven, dit vind ik nog steeds een moeilijke. Het is en blijft een worsteling, want eenmaal dat je dat zalig gevoel kent en hebt leren appreciëren van lekker knus en warm in dat heerlijk snoezelig dekbedzee te liggen die je precies omarmt, is het om zeep. Deze post draag ik op aan Jiska, één van mijn beste vriendinnen, en die er – net als ik, ook al is hoop in zicht – mee worstelt.

Dit zijn mijn ondervindingen tot nu toe, van wat helpt (of juist niet), al is het maar tijdelijk. Soms heb ik een periode dat ik er zó uit geraak, helemaal niet moeilijk, en op andere momenten blijkt het meer wilskracht te vergen.

Wat helpt er het meest? Mezelf de kans niet gunnen om er over na te denken en maken dat ik er direct uit ben of tenminste recht zit (ook al is dat laatste geen garantie dat ik er niet weer onder glip), van zodra de wekker afgaat. Maar dat is eigenlijk ook vaak juist het probleem.

En wat helpt daar dan tegen? Ik heb het wat opgesplitst in categorieën, zodat je direct hetgeen terugvindt dat bij jou het meeste helpt.

De slaap/wakkerword omgeving

 • Zomer/warm weer (lees: dat het niet koud is in de kamer om op te staan).
 • Daglicht doet wonderen. Het geeft je gewoon zoveel goesting om aan je dag te beginnen!

20180312_125749

De gewoontes

 • Op tijd gaan slapen en rekening houden met je slaapcycli (zie ook de post over sleepyti.me – ik vind het een geweldig hulpmiddel). Maar ik bedoel ook gewoon zorgen dat je genóeg slaap krijg, elke dag opnieuw.
 • Een ochtendroutine hebben: jezelf geen vragen stellen, gewoon doen. Dit filmpje van Charisma on Command heeft me geholpen om er ééntje te creëren.
 • Oefenen: je kan dus wel degelijk oefenen op het opstaan. Daarvoor boots je de situatie na (pyjama aan, rolluiken toe, alles precies alsof je bijna wakker gaat worden) en stel je je alarmklok in voor over een paar minuten. En als hij dan afgaat, sta je gewoon op en begin je je gewoon aan te kleden of hoe je het dan ook zou willen hebben. Dit doe je een paar keer na mekaar, en verschillende keren per dag en/of verschillende dagen na mekaar elke dag (ik zou het 2-3 weken elke dag proberen te doen). Op deze manier creëer je een drill, of automatisatie, zodanig dat als de wekker ’s morgens afgaat, je er niet bij nadenkt, maar gewoon doet.

De vooruitzichten

 • Iets leuks hebben om naar uit te kijken. Dus niet het vooruitzicht van een hele takenlijst dat je moet afwerken, maar de dag beginnen met iets dat jíj leuk vindt, en daarop focussen. Iets zo simpel als het vooruitzicht van genieten van een heerlijk theetje kan wonderen verrichten. Ik tracht ook om alles (ontbijt, boekentassen, kleren, theezakje al in je kopje en bij de waterkoker zetten…) ’s avonds klaarzetten. Scheelt veel vind ik, voor een rustige (en dus aangenamer) ochtend. Extra bonus: meer slaapminuten 😀
 • Gelijkaardig aan het vorige, maar heeft meer impact vind ik: niet denken aan het gegeven ‘opstaan’, maar denken aan het eerste dat je gaat doen, een vervanggewoonte eigenlijk. Bijvoorbeeld ‘naar de wc gaan’ of ‘haar kammen’ of ‘water opzetten voor thee’. En gewoon opstaan en het doen.

De trucs

 • Alarmklok op een plaats leggen waar je er uit móet, om het te pakken. Werkt slechts 1-3 keer bij mij, daarna heb ik al uitgevist hoe ik het snelst tot daar en terug in mijn bed geraak. Om zeep.
 • Verandering in het ritme. Bij veranderingen en uitzonderingen gaat het ook wel beter, tot ik er aan gewoon ben, of weet precies hoeveel minuten speling ik heb, om er vervolgens boven te gaan natuurlijk. Eigenlijk ben ik er een voorstander van om gewoon elke dag, ook weekends, op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan, maar merk wel dat dat laatste beter lukt als er veranderingen zijn, omdat ik er dan gewoon meer mee bezig ben.
 • Je alarm zo krap zetten dat je geen extra tijd hebt. Afgaan = opstaan of te laat komen. Met kinderen vind ik dat echter niet altijd een goeie. Die buffer momenten heb je echt gewoon nodig, want een ochtend zonder incidenten is eerder uitzondering dan regel. Maar plan ook niet meer buffertijd in dan je nodig hebt.
 • Aftellen 5-4-3-2-1-in beweging schieten.

Wat helpt niet?

 • Als ik weet dat de kamer kouder is dan mijn bed.

Wat doe ik er aan?

– Maken dat ik snel (rechtstreeks vanuit mijn bed) in de badkamer ben, waar het toch een tikkeltje warmer is.

– Mijn kleren de avond ervoor klaarleggen, dat ik ze alleen nog hoef aan te doen. Ik leg ze ook zo dat ik er gewoon voor kan staan en ze dan automatisch juist aanheb. Niet dat ik nog moet staan zoeken naar voor- of achterkanten of wat er eerst aan moest. Hoe vlotter het lukt, hoe beter. Niet dat ik daar moet staan bibberen en sukkelen en het dan nóg trager gaat tot ik gewoon uit miserie terug in mijn bed kruip. Back to square one. Been there, done that.

 • Kind die komt knuffelen, ook al is dat puur genieten.

Wat doe ik er aan?

– Gewoon even van genieten. Of maken dat ik er uit ben vóór hij er in is.

Dus laat het duidelijk zijn dat ik er nog niet bepaald aan uit ben.

Maar ik hou je op de hoogte, als ik ooit de Magic Trick vind die me elke dag opnieuw met gemak uit mijn bed tovert, beloof ik je plechtig dat ik het met je deel. 😀

Sabrina

2 gedachten over “Hoe geraak ik ’s morgens uit mijn bed?

 1. Vind je het erg dat ik heb zitten schaterlachen bij het lezen van deze blogpost? Vooral bij het stukje bijna op het eind over je klaargelegde kleren in de goede volgorde. Za-lig!

  Liked by 1 persoon

 2. Helemaal niet erg hoor! Blij dat je er iets aan had, al was het een goeie lach 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close